Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Eredet...miért eredet?

 
 

A név kötelez-szokás mondani- és saját Forrásból merítek.
Ebben is van némi kavarodás, amikor valaki azt hiszi, az nem a forrásából jön-mint tapasztalás-, ha éppen valamely tant követi..., dehogynem! 
Mert amivel kötésünk van, amit választunk, hogy oda tartozunk, oda "tartozunk" a tapasztalással és a képviselettel, meg a szabályok betartásával, követéssel és kirajzolódik a karma, ami következménye annak, hogy mivel is foglalatoskodunk, mit teszünk...
Van, aki fejlődik általa, mások megrekednek valahol egy szinten, ami nem baj, ha nem kínlódik tőle, vagy nem akar téríteni fanatikusan; más szemét meg nem kell zavarja.
Jómagam nem tartozom semmilyen valláshoz, nem vagyok kötésben, sem képviseletben tanokkal, egyszerűen ciklikusan áramlik mindaz, amire éppen szükségem van és hagyom, hogy vezessenek benne az energiák, hogy tanuljak, okuljak, elengedjek, és épüljek belőlük, általuk leginkább.

A legfontosabb mégis az, miként lehet ezt mások javára is fordítani?. Hogyan járjunk az úton vagy hogyan ne?. 
"– Hogy igazodjunk az Úthoz? – kérdezte egy szerzetes. 
– Én nem igazodom – jelentette ki Ma-cu."

Én így teszem az írásaimmal, és a privát életben..., ahová éppen csöppenek ott mindig van valaki, akinek súgni kell, aki kér. Olyankor látom mi a kérdés, miben rekedt meg, és nem akarok sablon szerűen reagálni, hogy tanulj pl. meditálni, mert azzal jobb lesz, mert vannak, akiknek nem szabad, és másoknak, kiknek párkapcsolati, anyagi krízisei vannak, nem éppen az kell hirtelen, mivel meditálni nem lehet gyorsan tanulva.
Nálam számos tan, sokféle nézet megfér egy helyen éppen azért, mert nem ítélem meg, bár rálátok, hogy milyen útja van és az egyeseknek miért jó, másoknak meg nem fér be a világnézetbe, hitrendszerekbe. Ezért igyekszem megvilágítani a humbuk kategóriát, és közreadni a segítő tartalmat is...Mindenki úgy szemezget, ahogy neki kompatibilis és emészthető.

Jézus egy személyben tanította a Dharmát, kötelességet, meghaladást, személyen túlit, s nevezhetjük buddhinak, bhaktának is, mert ő tudta és élte azt, hogy Atya és Ő Egyek!
Pont ahogyan utalt a Taoista bölcsességre, hogy kicsoda az Atya?... 
"Mi az ő fiai vagyunk, és az élő Atyának vagyunk a választottai."
Ha megkérdeznek titeket: "Mi a jele atyátoknak, amely bennetek van?", ezt
mondjátok nekik: Mozgás és megnyugvás." [yin-yang]

Én (aki itt címkék nélkül anonim vagyok) Jézus nagyon tiszta és egyszerű tanításait igyekszem élni a hétköznapokban, de az emberek nagy részének nem megy csak úgy a megbocsátás sem, mert keresnek, kutatnak, érteni akarnak. Ua. ez nálam is előfordul és nem egoitás kérdése, hanem szükséges érteni elmének, ahogyan a jógapszichológia is utal rá.
Akkor erre ott az önismeret, személyiségfejlesztés, (asztrológia, numerológia, stb...) ahhoz, hogy legyen képe arról, ki kicsoda, hogyan működik és ő maga milyen minőségeket hozott le boldogulni.

42974903_987614901423545_5668328740103389184_n.jpg
Buddha tanaiban a megkülönböztetés, a pszichológiai érettség hangsúlyos tétel és az ember életvezetéséhez szükséges a normális énkép, a viszonyulás, a döntéshozási képesség, hiszen a szabad akarat a szabad gondolkodásunk képessége.
Konfuciusz pedig kifejtette, hogy az ember a tapasztalásainak összessége.
Papaji, Maharsi vagy Mooji és más advaita bölcsek pedig ezek meghaladását célozzák, a transzcendens látást és megéléseket, melyek túl vannak a személyesen és ez megint csak Buddha tanítása is, hogy mi szól belőled, általad, mi a Tudat, ki vagy te, s ki nem?.
Ez azonban még mindig nem teljesség, mert a 'Ki vagyokság' az azonosul valami személlyel, vagy istenséggel, vagy angyalokkal, és megszemélyesít. (ezek a félisteni szintek)
Ez sem hiba, hitrendszer kérdése, hogy metafizikai okokra hivatkozva az elme csillagporokként tekint önmagára, mint megvalósulás, testet öltés, vagy hisz valami Rendezőben, aki navigál, irányít mindent és aki túl van a mi kis Univerzumunkon?...
Az pedig egy újabb tétel, ki vált közben bizniszguruvá, vagy maradt meg szerény mesternek az úton...

Thoth írta le a Smaragdtáblákon: "amint fent, úgy lent, ami kint, az bent..."-az asztrológia tükrében érthetőek ezek az analógiák. (makro-és mikrokozmosz)

Pszichológusok pedig megvilágították,mint Maslow elmélete (piramis modell, a transzcendens szintet is beleszámítva, amit élete végén tett hozzá) megerősíti azt, hogy kell legyen stabilitás életben (gyökerek) és alapvető szükségletek, meg ezek meghaladása is. Ellenpélda is akad küldetéstudattal rendelkezőknél,pl. Gandhi, Teréz anya...
A krízisek pedig a hiányban erősen jelentkeznek és C.G. Jung pedig megmutatta, hogy miért van annyi azonosság zodiákus szerint a jegyekben, miben térnek el megélések, mi működik kollektívban tudattalanul és stb...
Roberto Assagioli Szent Ágostonra hivatkozik:
„Az vagy, amivel a tudatos éned azonosítja magát: ha az istenivel, akkor istenivé válsz, ha az anyaggal, akkor anyagivá”.
Aztán vannak más tanítások, melyekben is lehet boldogulni és jól élni őket, mert vezetnek benne. Azonban a vallások felépítésében van egy hierarchia, amiben az látszik, hogy egyik istent és ördögöt is kívülre helyezi, meg a megváltást is, míg a másik megtanít szembesülni és a belső erőkre. Olykor ellenszolgáltatásért adnak választ, s hivatkoznak a modern életvitelre...

Lehetne ragozni naphosszat, miért nem jó sok-sok ezo-spiri tan, ami egy havonta cseppent valamit, de az még közel sem a tuti, mégis gyógyítókká lesznek hitük szerint...
Egyszer beérik a karma és majd eljutnak a felismerésig, hogy alázat nélkül nyikhaj istenke mindenki itt, és nem elég hangolni csakrákat, meg kotorászni előző életekben, etcetera...
Ezen a földi játszótéren korlátozottak a lehetőségek, de azokat ki lehet aknázni a fejlődéshez és ehhez szükséges a mentális egészség, a szeretetre való képesség és az ősbizalom is, ami alázatra tanít, mikor olyan nagyon akar hadakozni sorsával az ember.

Shakespeare mondotta: "Színház az egész világ!"-valamibe be volt avatva...valamit meglátott, tolmácsolt, kódolta;  (ahogy Da Vinci és stb...), mert a radixunk (személyes térkép) különböző minőségeket mutat, házakban, fényszögekkel, feladatokkal,stb, és ez globálisan is igaz, míg a kereteken belül működik minden. Valójában éppen ezeket kellene meghaladni, ill. magasabb szintet tükrözni a megéléseinkkel, hogy egymásra olyan hatásunk lehessen, amely segít felismerni az élet okságát, értelmét, a blokkokat, és lelkiség tartalmát, ok-okozatait, vagyis karmáját.
A meghaladásról pedig beszélnek más bölcsességek is, akár Sri Chinmoy, akár az apátok, hogy kire 'hat' az asztrológia és kire nem?...

Tehát az EREDET nem az egy igazsággal foglalkozik -amit igaznak hisz a kereső-, és nem mindenkinek igazak a sorok (itt a dualitásban), amikor megéléseinek keretein belül szemléli őket az egyén...,mégis az EGYből merít minden szinten szinte mindent.   
Más és más tanítása van a bölcsességeknek és az elérési utak is mások lehetnek. Aztán ráébred a lélek, nem is kell megszabadulásra fókuszálni, csak önfeladást is élni tudni. Egyetlen igazság nem lehet az embernek, amit tömöríteni lenne képes, mert nem fogná fel, nem érne el odáig, megzakkanna tőle...Ezért is törlik az emlékeket az inkarnációk között, s csak azok kapcsolnak be, melyekre vállalása van. Egy életen belül is felejtünk dolgokat-még szerencse-, mert nem tudnánk megbirkózni velük.

Eredeti önvalónk kifejezése: mi ez, ami szól bennem, mi ez, ami tapasztal és mi ez, ami érzékel, lát, hall, érez szívével, fog a testével,stb...és miért nem Ki ez?.
Honnan jön a kérdésünk? Nem tudjuk, ezért nem ki ez, aki önkép lenne...a Forrás az önkép nélküli, nem KI és nem Én... 
"Amikor nem gondolsz jóra és rosszra, mi az eredeti arcod?..."
Ki kellene venni belőle a vagyok, az én és ki kérdését....ezt pedig a Zen tanítások mutatják meg. 

Áldás minden létezőre!