Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Jézus és a Tao tükre

 

"Mi az ő fiai vagyunk, és az élő Atyának vagyunk a választottai." Ha megkérdeznek titeket: "Mi a jele atyátoknak, amely bennetek van?", ezt mondjátok nekik: Mozgás és megnyugvás." [yin-yang]

"...nincsen semmi, ami el van rejtve,... és nincsen semmi, ami beborított, és leleplezés nélkül fog maradni."
(Mt 10,26; 6,1-18)   33222854_885063158345387_4794573980818210816_n.jpg

A Biblia és számos tanítás kódolt üzenet, amit a taoista megjelenítés tükrében leolvashatunk, ill. asztrológiai vonatkozásai, meg numerológiai alapjai is vannak (http://felfedes.hu/2016/01/21/misztikus-szamok-a-bibliaban/ )
, melyeket átvitt értelemben, nem megszemélyesítve kell értelmezni.
„…olyan annak a két szeme járása, mint az égen a csillag ragyogása…”-magyar népdal.
Másik utalás rá, hogy meg kell tudni haladni a személyest ahhoz, hogy éljük a jézusi tanokat (megbocsájtást, feltétel nélküli szeretetet), a transzcendenst, vagyis felül emelkedni a személyesen, a blokkokon, mintákon, identitáson...: "a Bölcs Uralkodik a Csillagokon”...
"Van, akit vonszol a sorsa, mást meg vezet..."-ezek is utalások rá.

 

Az öt elem tanában a szervek is megvannak a minőségeik és működési idejük, vagyis analógiában vannak a természettel, mint ahogyan a kínai asztrológiában is ezeket lehet értelmezni más és más aspektusban.
http://emf-kryon.blogspot.com/2014/05/a-szervora.html

Az öt elem a jógafilozófiában is megjelenik, más tanítások mellett... http://inboundjoga.hu/filozofia/ot-elem-tana33243609_885063138345389_5682357456206823424_n.jpg

Továbbá megjelenik a tibeti tanításokban, többek között abban is, ahogy a test lebomlik (ez a Powa/Bardo): porból lettél, porrá leszel, vagyis az elemek miként hagyják el a testet, vagyis van egy külső feloldódás szakasz és a belső feloldódás is, amiként távozik a tűz chi-je, a víz, a levegő és stb...

"...a halottak nem élnek, és az élők nem fognak meghalni..." (aki nem ébredt tudatára,az meghal személyiségével azonosultan/ advaita, zen, hindu tanítások pl., melyek a perszonálist meghaladják és a tudatra irányulnak, vagy Legfelsőbbre, istenségre mutatnak...)
Jézus mondta: Aki meg (is) ismeri a mindenséget, ha önmagában hiányt szenved, mindenben hiányt szenved. [teljességben létezünk]
(Mk 8,36)

-------------------------------------------------------------------------------
'Amikor a kettőt eggyé teszitek...'
Jézus mondta: Ismerd meg, ami színed előtt van, és ami előled elrejtett, nyilvánvalóvá lesz számodra. Ugyanis nincsen semmi, ami el van rejtve, és ne lenne nyilvánvalóvá.
(Mk 4,22; Lk 12,2)
(két agyfélteke, jin és jang, nő és férfi...)33149347_885063118345391_5247671302306660352_n.jpg

NŐI PRINCÍPIUM
Legyek akár férfi, akár nő, az agyam jobb féltekéje és a testem bal fele a női princípiumot (a jin)
jelképezik, amely a kreativitás, a művészi hajlamok, az együttérzés, a befogadóképesség, az érzelmek és az intuíció székhelye. A gyengédség, az érzékenység, a harmónia, a szépség és a tisztaság is ide tartozik. A legnagyobb nehézséget számomra az érzelmeim kifejezése jelenti. Jó érzéssel tölt el, amikor megvigasztalok valakit? Képes vagyok azt mondani: „szeretlek", „fáj valami"? Nem érzem jól magam, ha én vagyok az, aki kap, főleg, ha szeretetről van szó. Akár akarom, akár nem, a női princípium a részemet képezi. A feminin oldalamhoz való viszonyom közvetlen kapcsolatban van az életemben jelen levő nőkhöz fűződő viszonyommal: anyámmal, lányommal, barátnőmmel, feleségemmel. A nőiességem, feminin oldalam kifejezési módja (hogy ez nehezen vagy könnyen megy-e), nagyban függ a szülői modelltől és attól, hogyan azonosulok egyik vagy másik szülőmmel.

FÉRFI PRINCÍPIUM
A férfi princípiumot a test jobb oldala, és az agy bal féltekéje szimbolizálja. A kínai orvoslás terminusa szerint jang oldalnak, a nyugati kultúrában pedig racionális oldalnak nevezzük. Ennek az oldalnak a legfontosabb, domináns erényei a következők: bátorság, teljesítmény, logika. A lét racionális, önálló, materialista oldala. Jelképezi továbbá az intellektuális aspektust is, a személyiség aktív részét, amely a feminin oldal gondolataiból és megérzéseiből kiindulva, kivitelezi, megvalósítja azokat. Minden emberi lény, legyen az férfi vagy nő, rendelkezik egy férfi oldallal (jang) és egy női oldallal, (jin) Mivel a férfi oldalamat fejlesztettem ki jobban, olyanná akartam válni, mint az apám.
Nem szabad elfelejteni, hogy csak akkor teljesedhetek ki az önmegvalósításban, ha a női és férfi oldalamat egyensúlyba hozom.
http://eljunktudatosan.hu/hko-alape…/jin-jang-egyensuly.html

 


"..., minden asszony, aki férfiúvá lesz, be fog menni a mennyek királyságába..., férfiúvá teszem; hogy ő is élő szellemmé legyen..."
(ez zajlik egyébként a klimax időszakában, mikor a nő a szellemi szintet kezdi igazán élni...)
[férfi a szellem, nő a mater]