Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Miért fájdalmas a szerelem és miért 'unalmas' a szeretet?

 
A szeretet egy feltétel nélküli, elfogadó és isteni állapot, mely nem válogatja meg, kire szórja fényét, s így nem is vár el semmit cserébe, belülről fakad és nincsenek gátlásai.
A szerelem egy mélyről jövő érzés, benne a vágy tartalma, és a szenvedély, mely magához láncolja mind az érzőt, mind az 'elszenvedőt', avagy viszonzót.
A szerelem végletes érzésekre képes, hiszen amilyen erősen kötődik, kíván, akar és árasztja ma74ddbc9052ef964793becee84c5ef42c.gifgából az érzelmeit, éppen úgy uralni óhajt, birtokolni, félteni és lángolni...és, aki a tűzzel játszik, az megégetheti magát...szokták mondani, hogy fáj a szerelem-hát ezért.
 
A szenvedélyesség az embernek motivációt ad, és hevességet, mely aktivitásra ösztönzi. Ua. akkor ez az, ami félt, ami ha múlik, marcangol és vádaskodik.
A szerelem a karmikus okok miatt létrejövő energia és amikor sodródik vele az ember, nem lát ki tisztán, nincs tisztelet, szeretet, mert szinte bármire képes, hogy azt megtartsa az egyén...férfiak és nők egyaránt.
Az emberi életben az energiák váltakozása zajlik kint és bent is...van, hogy kevés tűz van és van, hogy égető...de ua. így más elemekkel is így van ez, érdemes megismerni azt, hogy miként lehet ellensúlyozni az energiákat.
A tiszta szeretetben nincs az a plussz, ami kötne, ezért aki fejlődik spirituálisan és ráébred az erők játékára, az már nem kíván részt venni az 'őrületben'. Nem is ítéli meg, ám mégis elválnak az utak ott, ahol nem együtt haladnak az úton, hanem csak egymás mellett.
'Csak akiben megvan az alázat, hogy elfogadjon, képes tiszta szívből adni.' (Amerikai indián közmondás)
 
A szerelem érzése miatt születik le jin és jang minőségben e duális világba minden élő. Egyesülni, sokasodni a vágy, az Akarat miatt.
Visszatérni az egységbe meglelhető ez egymásban, EGY-MÁS-sal is, és a feltétel nélküli szeretetben. Kiteljesedés az utóbbiban tartós, hiszen a vágy jön-megy, de akar, s ezért pillanatnyi, ideig-óráig adja meg a teljességet.
Mikor kintről várja valaki a boldogságot, éppen ezért illékony, hiszen ez a vágyódás, a kép, amelyet szeretünk szertefoszlik, amint kiderülnek titkok, melyeket az álarcok fednek el.imagens---belas-gifs--35-.gif
Kitartani egymással ma nem divat, s nem hiba, csak tapasztalás, hiszen oka van e jelen kornak megélni (mint eddig is sok mindent), s ahogy leépülnek régi sémák, úgy derülhet ki az, hogy ki kicsoda és miért más, mint amit elvártak volna, miért nem azonosul már a többség valamivel, ami régen értékmérő volt. Mégis vannak a hagyományoknak is olyan elemei, melyek nagy igazságokat tartalmaznak és védték a családokat, a tűzhely melegét, mely szent volt.
 
Ám minden változik, az is, ahogy kinyílik a világ számunkra, s mutat megbotránkoztató lehetőségeket, s azt is, hogy miért járt le ideje annak, ami dogmatikusan kötné az embereket egymáshoz, vallásokhoz, reményekhez, betegségekhez, stb...
Az érzelmi test vezérli érzéseink és azok kifejeződéseinek nagy részét, mivel az érzések motiválják viselkedésünket és cselekedeteinket. Az érzelmi testünk tartalmazza a múlt érzelmi traumáit – és bizony nem csak az ez életeket –, hanem a kollektív érzelmi parazitákat is...
 Az elmúlt több tízezer év számunkra itt, a dualitásban, félelem irányítottságú volt.
Érzelmi testünk tele van félelem magokkal is, melyet most át kell írni és ki kell cserélni a szeretet, az önbizalom, az értékesség, az egészséges önértékelés, a bőség, a fontosság, a biztonság, … magokra.
haleb_tent.gif
A szenvedély egy hatalmas erő, ami akkor is az az emlékekben, mikor már régen elhamvadt. Egy csábító vágy, ami váratlan szeretők karjaiba taszítja a feleket. Egy mindent elsöprő érzelem, ami ledönti a falat, amit a szívük védelmére emeltek. Egy olthatatlan szerelem, ami újra és újra fellángol, hiába is próbálták hamu alatt tartani. Minden érzések közül a szenvedély az, ami értelmet ad nekik, hogy élnek, és mentséget arra, hogy elkövetnek mindenféle 'bűnt.'
A szenvedély az, mely motiválja az embert tettekre. Valójában ez nem rossz, csak akkor lesz azzá, ha ezzel ártunk másoknak és önmagunk ellen is vétünk.
A szenvedély és vágy az, ami az embert kimozdítja a restségből pl., vagy kreativitásra ösztönzi, és átél egy filmet, vagy táncot általa, vagy elmélyed egy könyvben, pont mint szerelme tekintetében. A szenvedély az érzelmi testből indul és a mentálisban hat, ezért tudni kell a lovon ülni...

'Más a szerelem és más a szeretet. A szerelem az, amivel társulsz, amiből gyermekek fakadnak, s utána meghalnak. A szeretet az, ami a világmindenség minden élőlényét egyformán szereti, azért szereti így, hogy segítsen az embereken, különben elvesznének.'​ /Szepes Mária/

Tévhit, hogy a szerelemmel célba értünk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szenvedélyes szerelemben megismertük a nagy Őt, megtaláltuk másik felünket, életünk legfőbb célját, így életünk beteljesedett. Az igazi, mély szeretetkapcsolat kialakítása viszont nem egy pillanat műve, az intimitás, (...) az ún. társszerelem kialakulásához hosszabb idő kell. Márpedig csak ez jelenti (jelentheti), hogy elértük célunkat.-oji.gif

A szeretet érzéséhez nem kell ok, s nem is azért érezzük, mert úgy helyes, vagy mert illik viszonozni, sőt még táplálni sem szükséges. A szeretet van, ad és tökéletes, benne nincs okság, hanem túllát mindenen, amit a személyiség feltételez. Olykor a szeretet felelős és nevelő célzatú, de mikor valamiből tükröződik ez az érzés, akkor már általában átesik az ember a lovon, mert nem ismerte fel a szándékot, mely érte szólt.

'Az igazi szeretet tettekben, és nem a szavakban nyilvánul meg.  (Filippinó közmondás)